Over ABE Tieleman:

Geschiedenis


Aan het eind van de 50’er jaren startte de heer Frans Tieleman een transportbedrijf. Vanaf 1961 werd het een besloten vennootschap onder de naam F. Tieleman Takel- en Transportbedrijf B.V. in het Waalhavengebied aan de Anthony Fokkerweg te Rotterdam.

Veel werk werd uitgevoerd voor de Rotterdamse Elektrische Tram, de latere RET. Frans Tieleman was in het bezit van diverse takelwagens en vrachtwagens. De takelwagens werden tevens ingezet bij ongevallen en pechgevallen met vrachtauto’s en later werd Frans Tieleman ook een vrachtautoberger. De takel- en bergingsauto’s werden in eigen beheer ontwikkeld en gebouwd. Vele jaren was de groene Mercedes LAK 2623 een veel geziene hulpverlener, die ook zorgden voor het hersporen van trams.

Tot ver in de 90’er jaren was de Firma Tieleman een toonaangevend bedrijf binnen de transport- en bergingsbranche in de Rotterdamse regio. Vanaf 1997 ontstond er een intensieve samenwerking met EcoLoss Project BV, met name voor de hulpverlening aan voertuigen van de RET. Frans Tieleman was inmiddels op leeftijd en in 1998 ging de gezondheid parten spelen.

Medio 2000 werd EcoLoss Beheer BV (de moeder van EcoLoss Project BV) in de gelegenheid gesteld de Firma Tieleman over te nemen en werd de firma geïntegreerd binnen EcoLoss onder de naam ABE Tieleman BV (Auto Berging EcoLoss Tieleman). Vernieuwing van materieel vond plaats en er was sprake van groei op basis van de vraag van railaannemers en de RET.

Rond 2008 ontstond er een nieuwe situatie door aanbestedingen, de ophanden zijnde economische crisis, de veranderende regelgeving en het feit dat de RET veel van het werk inmiddels uitbestede aan grote aannemers. Deze feiten en de crisis deed de directie besluiten de meeste activiteiten te beëindigen en kleinschaliger verder te gaan.

Inmiddels bestaat ABE Tieleman BV alweer vele jaren en heeft de firma ervaring opgedaan in speciale transporten, transport van gevaarlijke stoffen, bergingen en het exploiteren van specialistisch materieel; zoals hogedruk wegdekreinigers en een multifunctionele vrachtwagen met bergingsplatform/-lepel en kraan.